تأثیر تربیت بدنی در مدارس بر انگیزش و رفتار فعالیت بدنی در نوجوانان: بررسی مدل انتقال زمینه ای - سعید قربانی; بهمن طیبی; کیانوش دیلمی; غلامحسن رحمان نیا; مسعود شکی (Sport Sciences Research Institute, 2021)
هدف از تحقیق حاضر بررسی مدل انتقال زمینه‌ای نقش تربیت‌بدنی در مدراس بر انگیزش و رفتار فعالیت‌بدنی نوجوانان بود. روش تحقیق از نوع توصیفی-همبستگی بود که به روش مقطعی انجام شد. آزمودنی‌های تحقیق شامل 513 نوجوان پسر و دختر تشکیل بودند که به-صورت نمونه‌گیری دردرسترس انتخاب شدند. متغیرهای اصلی تحقیق شامل متغیرهای مربوط به نظریۀ خودتعیین‌گری (شامل حمایت خودمختاری ادراک‌شده، انگیزش درونی در کلاس تربیت بدنی، و انگیزش درونی در اوقات فراغت)، و متغیرهای مربوط به نظریۀ رفتار برنامه‌ریزی‌شده (شامل نگرش، هنجارهای ذهنی، و کنترل رفتاری ادراک‌شده)، تمایل به فعالیت بدنی، و رفتار فعالیت بدنی بودند. داده-های تحقیق با استفاده از پرسشنامه های استاندارد گردآوری شدند. برای تحلیل آماری داده‌ها از آزمون‌ همبستگی و روش معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که حمایت خودمختاری ادراک‌شده با انگیزش درونی در کلاس تربیت‌بدنی ارتباط معناداری داشته و متعاقباً انگیزش درونی ایجاد شده در محیط ورزش تربیت بدنی در مدرسه به انگیزش درونی برای انجام فعالیت‌بدنی در اوقات فراغت منتقل شده است. همچنین، نتایج نشان داد که انگیزش درونی در اوقات فراغت با مولفه‌های نظریۀ رفتار برنامه‌ریزی‌شده ارتباط معناداری دارند. به‌علاوه، مولفه‌های نظریۀ رفتار برنامه‌ریزی‌شده (به جز نگرش) با تمایل به فعالیت‌بدنی ارتباط معناداری دارند. درنهایت، تمایل به فعالیت‌بدنی با بروز رفتار فعالیت بدنی ارتباط معناداری داشت. این نتایج از مدل انتقال زمینه‌ای حمایت می کند و نشان‌دهنده اهمیت محیط تربیت‌بدنی در مدرسه برای ایجاد انگیزه برای انجام فعالیت‌بدنی در زمان اوقات فراغت می باشد. این نتایج می‌تواند برای معلمین تربیت‌بدنی و مربیان ورزش از اهمیت زیادی برخوردار باشد.