Зміст професійної підготовки майбутніх фахівців з фізичної терапії у Великій Британії - Yuliia Kopochynska (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2020)
Актуальність теми дослідження. Створення необхідного освітнього досвіду та досвіду підготовки майбутніх фахівців із фізичної терапії до майбутньої професійної діяльності у Великобританії свідчить про необхідність вищої освіти та обов'язкового практичного навчання. Мета та методи дослідження. Мета дослідження - представити результати наукового педагогічного дослідження змісту професійної підготовки майбутніх фахівців з фізичної терапії у закладах вищої освіти Великобританії. Для досягнення мети дослідження використано комплекс взаємопов'язаних методів дослідження, а саме: бібліографічний аналіз, порівняння та узагальнення для виявлення особливостей професійної підготовки фахівців із фізичної терапії у Великій Британії; структурно-функціональний аналіз; інтерпретаційно-аналітичний. Результати роботи. Розглянуто зміст на- вчальних дисциплін у вищих навчальних закладах Великобританії, де існує трирічна програма професійної підго- товки фізичних терапевтів за рівнем бакалавра. Установлено, що навчальний курс орієнтований на функціональні системи людського організму та вивчає їх вплив на здатність організму рухатися й ефективно функціонувати. В університеті студенти співпрацюють зі студентами інших спеціальностей. За результатами аналізу навчальних програм професійної підготовки фізичних терапевтів за освітнім рівнем бакалавра можна констатувати, що навчальний процес орієнтований, насамперед, на роботу з людьми задля максимізації їхніх функціональних можливостей та їхнього потенціалу. Ключові висновки. Особливістю практичного навчання майбутніх фахівців із фізичної терапії є навчання студентів через безпосередній контакт із пацієнтами, а також через досвід подолання широкого спектра медичних проблем на різних базах практики. Курс зосереджений на функціональних системах людського організму й вивчає, як вони впливають на здатність організму рухатися та ефективно функціонувати. Університети Великобританії підтримують інноваційні підходи до розробки програм практичної професійної підготовки та їх упровадження в навчальний процес, а характер навчання в рамках окремих програм залежить від старатегії професійної підготовки майбутніх фахівців з фізичної терапії самих університетів.