Syntetická povaha osobnosti učitele - Vladimír Spousta (Czech Pedagogical Society, 2003)
Kvalita osobnosti učitele je klíčovým problémem všech školských reforem. Úroveň socioprofesní připravenosti učitele a jeho osobnostních kvalit se stávají determinujícími nejen pro efektivitu práce školy, ale i celkovou vzdelanostní úroveň společnosti. Osobnost učitele představuje složitý, polydimenzální jev, který se externě projevuje jako integrovaný soubor biofyzických a psychických osobnostních dispozic, jimiž je osobnost profilována axiologicky, gnozeologicky a praxeologicky. Imaginatívni, fantazijní, intuitivní a  improvizační schopnosti tvoří základ tvořivosti pedagogické, v níž lze spatřovat syntetizující složku učitelovy osobnosti.