Kreftrelaterte smerter hos alvorlig demente i sykehjem - Ulla Soini; Gudrun Nilsen (Septentrio Academic Publishing, 2009)
Møtet med en kreftrammet, alvorlig dement pasient i sykehjem ga et eksempel på sykepleiernes utfordringer til å bidra med god smertelindring. Gjennomgang av tidligere forskning viser at alvorlig demente er mer utsatt for ikke å få optimal smertelindring enn andre i samme medisinske situasjon. Bruken av smertelindrende medikamenter både nasjonalt og internasjonalt er mye lavere enn til ikke demente, til tross for at demente opplever like mye smerter som andre. Det synes å være behov for mer systematisk kartlegging av smerter hos demente i sykehjem, og det er nå forsøkt utviklet evalueringsverktøy som kan brukes til dette. Selv om det må tas hensyn til at eldres reaksjoner på legemidler endres og krever forsiktighet, så er det verken faglig forsvarlig eller akseptabelt at demente ikke får fullgod smertelindring ved kreftsykdom. Sykepleierne i sykehjem har et stort ansvar for å bidra til at også alvorlig demente får nødvendig lindring for sine kreftsmerter.