Rola wieku i płci w postrzeganiu warunków rozwoju zawodowego przez pracowników instytucji kultury w ich obecnym miejscu pracy - Marcin Cabak (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2024)
Rozwój zawodowy pracownika jest obecnie uznawany za istotny czynnik samorealizacji jednostki ludzkiej oraz rynkowego sukcesu zatrudniającej ją organizacji. Fakt ten dostrzegają dzisiaj nie tylko naukowcy, ale również pracownicy i pracodawcy. Celem pracy było rozpoznanie, jakie w opiniach pracowników instytucji kultury są warunki rozwoju zawodowego w obecnym miejscu pracy oraz zdiagnozowanie roli wieku i płci w kształtowaniu ich postrzegania przez badane osoby. Badanie zostało przeprowadzone techniką ankiety za pomocą autorskiego kwestionariusza na 106 pracownikach publicznych instytucji kultury województw lubelskiego i mazowieckiego. Z przeprowadzonych badań wynika, że wiek różnicuje opinie badanych jedynie w stosunku do niektórych warunków rozwoju zawodowego, w ten sposób, że im starsze były badane osoby, tym mniejszą wagę przywiązywały do braku skrupułów w osiąganiu korzyści, faworyzowania, protekcji, posiadania koneksji, szczęścia, przypadku oraz dobrego klimatu społecznego w pracy. Natomiast płeć ma wpływ jedynie na postrzeganie zajmowanego obecnie stanowiska jako osiągnięcia zawodowego oraz wagę znaczenia uzyskiwanych wyróżnień. Instytucje kultury postrzegane są przez pracowników jako stwarzające dobre możliwości rozwoju zawodowego dla osób ambitnych, rzetelnych, pragnących rozwijać się zawodowo, którym jednak nie przeszkadzają małe szanse na uzyskanie wysokich zarobków oraz objęcie stanowiska kierowniczego. Uzyskane odpowiedzi mogą jednak sugerować istnienie w publicznych instytucjach kultury takich negatywnych zjawisk, jak nepotyzm, kronizm czy klientelizm.