(De)konstrukcje białoruskości. "Zachodniorusizm" w historiografii Walerija Czerepicy - Norbert Morawiec (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2021)
Artykuł ukazuje analizę poglądów dotyczących idei "zachodniorusizmu" znanego białoruskiego historyka, Walerija Czerepicy. W poglądach tych poważne znaczenie zyskała kwestia genezy samej idei oraz życia i działalności jej twórcy - Michaiła Kojałowicza. W kontekście "zachodniorusizmu" Czerepi- ca badał również inne problemy związane z dziejami Białorusi, jednocześnie pozostał obojętny wobec procesu przekonstruowania ideologii "zachodniorusizmu" w "neozachodniorusizm".