بررسی سن اولین قاعدگی، قاعدگی دردناک و مشخصات قاعدگی در دختران دانش آموز دبیرستان های شهر مشهد در سال 1390 - معصومه کردی; سهیلا محمدی ریزی; محمدتقی شاکری (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: شروع قاعدگی در دوران نوجوانی، مهمترین واقعه تکاملی سیستم باروری دختران می باشد که به عنوان پایه و اساسی جهت مراقبت‌های بهداشتی زنان در دوران باروری در نظر گرفته شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین سن اولین قاعدگی، قاعدگی دردناک و مشخصات قاعدگی در دختران دانش آموز دبیرستان های شهر مشهد انجام شد. روش‌کار: این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1391 بر روی 407 نفر از دانش آموز دبیرستانی دختر شهر مشهد انجام شد. نمونه گیری به صورت دو مرحله ای بود. ابزار مورد مطالعه شامل: پرسشنامه مشخصات فردی/ خانوادگی/ رفتارهای بهداشتی، مقیاس 10 نقطه ای دیداری درد، چارت هیگام و پرسشنامه مشخصات خونریزی قاعدگی بود. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 14) و آزمون های توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و فراوانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: میانگین سن اولین قاعدگی 1/1±78/12 سال و کمترین و بیشترین سن اولین قاعدگی به ترتیب 10 و 15 سال بود. 227 نفر (8/55%) از دختران، قاعدگی دردناک داشتند که از این تعداد، 3/12 درصد درد خفیف (نمره 3-0)، 4/60 درصد درد متوسط (نمره 7-4) و 3/27 درصد درد شدید (نمره 10-8) داشتند. همچنین میانگین ± انحراف معیار مدت خونریزی قاعدگی 6/1±8/6 روز، طول دوره قاعدگی 57/8 ± 06/28 روز و مقدار خونریزی قاعدگی 13/1±3/131 سی سی بود. نتیجه‌گیری: شیوع قاعدگی دردناک و برخی اختلالات قاعدگی در دانش آموزان دختر بالاست و این در حالی است که سن اولین قاعدگی نیز نسبت به مطالعات قبلی کاهش یافته است.