İşitme engelli milli voleybolcuların fair play algısı - Mehmet Cem Satman; Aylin Ozge Pekel (Ozlem Book Center, 2023)
Spor, insanların yaşayış biçimlerini ve çevrelerinden öğrendiklerini yaşamlarına aktardıkları bir araç konumundadır. Bununla birlikte uluslararası arenada sporcuların fair play davranışlar sergilemesi de önemli bir tutumdur. Bu bağlamda işitme engelli kadın milli voleybolcuların fair play kavramına yönelik düşünce ve yaşanmışlıklarıyla yükledikleri anlamların metaforlar aracılığıyla belirlenmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmayı 2022-2023 sezonunda Türkiye İşitme Engelli Voleybol illi Takımı aday kadrosunda yer alan 20 kadın voleybolcu oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesinde, işitme engelli voleybolculardan "Fair play ...............gibidir/benzer; çünkü......." cümlesini tamamlamaları istenmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. İncelenen bulgulara göre araştırmaya katılan işitme engelli sporcuların "fair play" kavramına yönelik oluşturdukları metaforlar sırasıyla "ahlak unsuru olma", "adalet unsuru olma", "iyilik unsuru olma" temaları altında toplanmıştır. Engelli sporcular için verilecek fair play eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve sergiledikleri olumlu davranışların ödüllendirilerek teşvik edilmesi fair play ruhuna yakışır davranışların yaygınlaşmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.