3 ile 5 yıl arasında takibi yapılan dental implant başarısının geriye dönük olarak değerlendirilmesi - Nükhet Çelebi; Emrah Soylu; Zeynep Burçin Gönen; Osman Etöz; Erdem Kılıç; Alper Alkan (Cumhuriyet University, 2013)
Objectives: Dental implant treatment is a common procedure for the rehabilitation of partially or fully edentulous patients.   The aim of this study is to evaluate dental implant success retrospectively. Materials and Methods: 549 dental implants in 168 patients, who were treated between the years 2006 and 2008, were included in this study. The success rate of implant therapy was evaluated considering the site of implant placement, primary stability (PS), bone quality (BQ), one-stage (OS) or two-stage (TS) surgery, and the number of lost implants. Results: 549 dental implants were applied to 168 (72 Male: 96 Female)patients. The mean age was 44. 16,5% of 549 dental implants (n:91) were applied to mandible anterior(MA), 34% (n:187)were applied to mandible posterior(MP), 18,5%(n:102) were applied to maxilla anterior (MaxA) and 30,7% (n:169) were applied to maxilla posterior(MaxP). There were only three lost implants. Two of the lost implants were applied to MP and the other one was applied to MaxP. Conclusions: According to the results of this study, dental implant treatment has a high success rate.   ÖZET Amaç: Dental implant uygulamaları tam ve kısmi diş eksikliklerinin tedavisinde sıklıkla uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Bu çalışmanın amacı 2006-2008 yılları arasında kliniğimizde uygulanan kemik içi implant uygulamasının başarının geriye dönük olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 2006-2008 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalına başvuran 168 hastaya 549 adet kemik içi dental implant (Straumann, Bazel, İsviçre) uygulaması yapıldı ve sonuçlar implant uygulanan bölge, primer stabilite (PS), kemik kalitesi (KK), cerrahinin tek aşama (TAC) ve çift aşama(ÇAC)  olması ve kayıp implantlar açısından ayrı ayrı değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması 44 olan 168 hastaya (72 Erkek: 96 Bayan ) 549 adet kemik içi dental implant uygulanmıştır. 549 dental implantın %16,5'i (n:91) alt çene anteriora (AÇA), %34'ü (n:187) alt çene posteriora (AÇP), %18,5'i (n:102) üst çene anteriora (ÜÇA) ve %30,7'si (n:169) de üst çene posteriora (ÜÇP) yerleştirilmiştir. Yerleştirilen 549 implantın 3 tanesinde kayıp yaşanmıştır. Kayıp implantların iki tanesi AÇP' ye, bir tanesi ÜÇP' ye yerleştirilmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre dental implant tedavisi, başarı oranı yüksek bir tedavi seçeneğidir. Anahtar Kelimeler: Dental implant, retrospektif.