ASFIXIA PERINATALĂ - MECANISME DE PRODUCERE ŞI STRATEGII TERAPEUTICE ŢINTITE - Andreea Avasiloaiei; Maria Stamatin (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Asfi xia perinatală complicată cu leziuni hipoxic-ischemice multiorganice reprezintă, în pofi da progreselor actuale din medicina neonatală, cea mai importantă cauză de morbiditate şi mortalitate perinatală la nounăscutul la termen şi prematur. Mecanismele lezionale sunt heterogene şi au loc cu participarea factorilor etiologici circulatori, metabolici şi biochimici. În primele momente de după injurie, tratamentul se concentrează pe prevenirea formării radicalilor liberi, combaterea infl amaţiei şi efectele anti-apoptotice. În stadiile tardive, se urmăreşte regenerarea oligodendrogliei prin utilizarea medicaţiei cu efect neurotrofi c.