Paweł Kaźmierczak, Personalistyczna koncepcja wychowania w nauczaniu Jana Pawła II - Barbara Surma (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Człowiek współczesnej doby szuka odpowiedzi na pytania: kim jest człowiek i kim ma się stawać? W konsekwencji, odpowiedzi na te pytania stanowią o fundamencie, na którym opiera się istota i cel wychowania. Bez oparcia się na filozofii człowieka nie można mówić o pełnym obrazie wychowania, co podkreśla Jan Paweł II. "Tylko wtedy, gdy dobrze się zrozumiało, kim jest człowiek sam w sobie i co jest ostatecznym celem ludzkiego życia, poprawnie i logicznie wyłania się problem, jak prowadzić człowieka do osiągnięcia przezeń osobistego celu" (s.17-18).