Sınıf Öğretmeni Adaylarının Okuryazar Pratiklerinin Sosyal Bağlamda İncelenmesi - Ömer Faruk Tavşanlı (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2021)
Bireylerin okuryazarlıkları sosyal bir bağlam içerisinde doğar, gelişir ve kendi okuryazar kimliğini oluşturur. Bu okuryazar kimliğin ise günlük yaşama yansımaları olur. Bu durum öğretmenler için daha önemlidir. Çünkü öğretmenler okuryazarlıklarını sınıf içinde kullanır ve bu durum öğrencilerin okuryazarlıkları ve akademik başarıları başta olmak üzere pek çok becerinin gelişimini etkiler. Bu sebeple öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının okuryazarlıklarının sosyal bağlamda incelenmesi gerekli görülmektedir. Sınıf öğretmeni adaylarının okuryazar pratiklerinin sosyal bağlamda incelenmesini amaçlayan bu araştırma fenomenolojik bir araştırmadır. Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler, yansıtmacı yazılar ve okuryazarlığı günlük yaşantılarında kullandıklarına yönelik örnek deliller aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre sınıf öğretmeni adaylarının okuryazar pratiklerini günlük yaşamda kullanmaları beş farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar; akademik, dijital platformlar, günlük pratikler, psikolojik ve sosyal etkileşim.