CÂND ŞI DE CE SE PLICTISESC ANGAJAŢII LA LOCUL DE MUNCĂ? FENOMENUL "BOREOUT" SAU DESPRE O NOUĂ DIMENSIUNE A DEMOTIVĂRII ÎN ORGANIZAŢII - USM ADMIN (Moldova State University, 2014)
Studii recente în domeniul psihologiei organizaţionale relevă că nu doar suprasolicitarea (sindromul burnout, intens studiat în ultimii ani), ci şi subsolicitarea la locul de muncă poate fi o sursă de stres şi epuizare. Acest fenomen a fost numit boreout (i.e., plictiseala la locul de muncă) şi se referă la starea pe care o trăiesc angajaţii care au relativ puţine sarcini la locul de muncă sau realizează sarcini monotone şi neinteresante. Este, de fapt, reversul sindromului burnout şi se caracterizează prin simptome similare, doar cauzele sunt diferite. Fiind un subiect mai puţin discutat în literatura de specialitate autohtonă, prin acest articol ne-am propus să clarificăm unele aspecte legate de manifestarea, cauzele şi factorii declanşatori ai sindromului boreout, precum şi modalităţile de soluţionare a acestuia, identificând câteva direcţii de cercetare a acestui fenomen în contextul academic şi organizaţional. Cuvinte-cheie: boreout, burnout, demotivare, plictiseală la locul de muncă.