Sportuojančių ir rizikos grupės paauglių patiriamų ir jų pačių vykdomų patyčių dažnumas - Ilona Tilindienė; Giedrė Rastauskienė; Irena Valantinė; Nijolė Lagūnavičienė (Lithuanian Sports University, 2018)
Lietuvos ir užsienio mokslininkai teigia, kad mokyklose agresyvumo, tyčiojimosi mastas vis didėja ir, kaip įrodyta empiriniais tyrimais (Povilaitis, Valiukevičiūtė, 2004; Christian, Kashiwagi, 2007; Carlson, Cornell, 2008; Zaborskis, Vareikienė, 2008 ir kt.), yra vaikų, kurie nuolatos patiria bendraamžių patyčias mokykloje. Šiame straipsnyje analizuojamas 5-10 kl. sportuojančių ir rizikos grupės paauglių patiriamų patyčių dažnumas amžiaus, lyties aspektais. Tyrimo tikslas - atskleisti 5-10 kl. sportuojančių ir rizikos grupės paauglių patiriamų ir jų pačių vykdomų patyčių dažnumą. Tyrimo objektas - 5-10 kl. sportuojančių ir rizikos grupės paauglių patiriamų ir jų pačių vykdomų patyčių daž- numas. Tyrimo uždaviniai: 1) nustatyti 5-10 kl. sportuojančių ir rizikos grupės paauglių patiriamų patyčių dažnumą lyties ir amžiaus aspektais; 2) įvertinti tiriamųjų tyčiojimosi iš bendraamžių dažnumą lyties ir amžiaus aspektais; 3) atskleisti asmens patiriamų patyčių ir jo paties tyčiojimosi iš kitų bendraamžių dažnumo priklausomybę. 2008 metais buvo apklausti 296 Kauno miesto mokyklų sportuojantys ir rizikos grupės paaugliai. Tiriamiesiems buvo pateiktas klausimynas, parengtas  remiantis Didžiosios Britanijos Jorko miesto Patyčių klausimynu moksleiviams, o gauti duomenys interpretuoti naudojant neparametrinę statistiką. Nustatyta, kad patyčių dažnumas nepriklauso nuo lyties - tiek merginos, tiek vaikinai patiria analogišką patyčių dažnumą. Sportavimo ir amžiaus veiksniai mažina patiriamų patyčių dažnumą - sportininkai (tiek merginos, tiek vai- kinai) patiria patyčias rečiau nei rizikos grupės paaugliai, o vyresniųjų (8-10 kl.) klasių paaugliai patyčias patiria rečiau nei jaunesniųjų (5-7 kl.). Rizikos grupės paaugliai dažniau tyčiojasi iš kitų vaikų, nei sportuojantieji. Tyčiojimosi dažnumas iš kitų taip pat priklauso nuo lyties ir amžiaus veiksnių. Merginos teigia, kad jos rečiau tyčiojasi iš bendraamžių nei vaikinai, o vyresni (8-10 kl.) paaugliai - rečiau nei jaunesni (5-7 kl.). Analizuojant asmens patiriamų patyčių ir jo paties tyčiojimosi iš bendraamžių dažnumo raišką nustatyta silpna tiesinė šių reiškinių priklausomybė 5-7 klasėse ir sportuojančių paauglių grupėse. Raktažodžiai: patyčių dažnumas, popamokinė veikla, agresyvus elgesys.