Konuşma Kaygısı ile Yapılmış Araştırmaların Tematik İçerik Analizi - Sevim Burçin Gültekin (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2022)
Bu araştırmada 2010-2020 yılları arasında konuşma kaygısına yönelik yapılmış araştırmaların tematik içerik analiziyle incelenmesi amaçlanmıştır. Konuşma kaygısına yönelik yapılmış araştırmalar genel amaçlarına yönelik üç başlık altında toplanabilmektedir. Birincisi yabancı öğrencilerin Türkçe konuşma kaygısı, ikincisi yerli öğrencilerin yabancı dilde konuşma kaygısı ve üçüncüsü ise yerli öğrencilerin toplum önünde veya bireysel konuşurken yaşadıkları konuşma kaygılarıdır. Bu araştırmaya üçüncü amaca yönelik olan araştırmalar dâhil edilmiştir. Bu amaç dâhilinde 30'u makale 12'si yüksek lisans tezi olmak üzere 42 araştırmanın künyesine ulaşılmıştır. Araştırmalar yayın yılı, amaç, yöntem, örneklem grubu, veri toplama aracı, veri analiz yöntemi ve sonuç parametrelerine uygun incelenmiştir. Bunun sonucunda; araştırmalarda büyük ölçüde nicel yollarla veri toplandığı ve analiz edildiği belirlenmiştir. Araştırma yöntemlerinin çoğunlukla tarama araştırması olduğu, karma yöntemle yürütülen araştırmaların sınırlı sayıda olduğu tespit edilmiştir. Sadece nitel yöntemin kullanıldığı araştırmaya ulaşılmamıştır. Ayrıca deneysel araştırmaların sınırlı sayıda olduğu ve çoğunlukla müdahalelerin pozitif etkileri olduğuna dair sonuçlara ulaşıldığı görülmüştür.