Rekreasyonel spor okulu antrenörlerinin liderlik davranışlarının gençlerin spora bağlılık durumuna etkisi - Oktay Yiğit; Hacı Şükrü Taştan (Ozlem Book Center, 2023)
Araştırmanın amacı rekreasyonel spor okulu antrenörlerinin liderlik davranışlarının gençlerin spora bağlılık durumuna etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini Niğde ve İstanbul illerinde rekreasyonel spor faaliyetleri kapsamında spor okullarında eğitim alan 93 kadın, 84 erkek toplam 177 birey oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında model olarak tarama ve ilişkisel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında içerisinde üç bölümün yer aldığı bir ölçekten faydalanılmıştır. Birinci bölümün demografik maddelerden oluşurken, ikinci bölüm "Spor İçin Liderlik Ölçeği" sorularından oluşturulmuştur. Üçüncü bölüm kapsamında ise "Spora Bağlılık Ölçeği" yer almıştır. Verilerin analiz etmek için SPSS 24 programından yararlanılmıştır. Demografik verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden, ilişkisel analizlerde ise çoklu regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda açıklayıcı ve ödüllendirici davranışın katılımcıların spora bağlılık durumları üzerinde anlamlı bir pozitif etkisinin olduğu (b=0,33, p<0,001) bulunmuştur. Eğitici ve destekleyici davranış ile demokratik davranışın istatistiksel açıdan anlamlı bir etkiye sahip olmadığı (p>0,001) görülmüştür. Bu sonuçlara bakıldığında rekreasyonel spor okulları antrenörlerinin genç katılımcıların spora bağlılık düzeylerini artırmak adına açıklayıcı ve ödüllendirici davranışı benimsemeleri önerilmektedir.