Antropodidaktický přístup k interakcím učitel-žák ve výuce matematiky na 1. stupni školy - Bernard Sarrazy; Marie-Pierre Chopin (Karolinum Press, 2013)
Článek se zabývá interakcemi jako jednou z hlavních složek učitelova didaktického působení. První část je věnována charakterizaci formy těchto interakcí ve třech různých didaktických kontextech: v "předávaném kontextu", "intermediálním kontextu" a "institucionalizujícím kontextu". Pozornost se soustřeďuje na funkce, které interakce plní v didaktickém systému, a jejich kognitivní efekty. Druhá část se zabývá fatickými interakcemi; jejím cílem je ukázat, jak učitelé postupují, jestliže se snaží sjednotit své vzdělávací poslání se specifickými problémy, které vznikají z různorodosti potřeb jednotlivých žáků.