TRĂIREA DEPRESIVĂ CA INDICIU AL CAPACITĂȚII PERSOANEI DEȚINUTE DE RECUPERARE PSIHOSOCIALĂ - USM ADMIN (Moldova State University, 2019)
În articol este argumentată o ipoteză teoretică și formativă privind metodologia intervenției psihologice în cazul persoanelor deținute, în sensul identificării subiecților cu potențial suficient de recuperare psihosocială. Autorii artico- lului susțin ipoteza, conform căreia trăirea depresivă reprezintă un indiciu pozitiv pentru implicarea persoanelor deținute în programe de psihoconsiliere și psihoterapie (Meloy, 1988). Această poziție este argumentată prin invocarea și analiza conceptelor de poziție schizoparanoidă și poziție depresivă ale lui Klein (1946/2008) și a conceptului de capacitate de îngrijorare al lui Winnicott (1962/2003). În articol este argumentată relevanța acestor concepte pentru procedura de elaborare a unei metodologii pertinente în sensul diagnosticului, formulării pronosticului și dezvoltării programelor de consiliere psihologică a persoanelor deținute. Cuvinte-cheie: depresie, recuperare psihosocială, deținut, poziție schizoparanoidă, poziție depresivă, capacitate de îngrijorare.