The Kompleksowa rehabilitacja pacjentki z chrzęstniakomięsakiem po zabiegu alloplastyki poresekcyjnej z rekonstrukcją stawu krzyżowo-biodrowego i tylnej kolumny miednicy za pomocą endoprotezy CustomMade MUTARS w technologii 3D - Karina Szczypiór-Piasecka; Łukasz Wrzalik; Krzysztof Antczak; Alicja Mińko (Kazimierz Wielki University, 2021)
Wstęp: Mięsaki są grupą nowotworów złośliwych występujących stosunkowo rzadko. Chrzęstniakomięsak (chondrosarcoma) jest nowotworem tkanki łącznej. Najczęściej umiejscawia się w kości udowej i ramiennej, a rzadziej występuje w żebrach i miednicy. Występuje między czwartą a szóstą dekadą życia. Leczenie  wymaga resekcji zmienionej chorobowo tkanki i rekonstrukcji ubytku kostnego. Chemioterapia bądź radioterapia są stosowane jedynie w przypadku dyskwalifikacji z zabiegu operacyjnego. Nieodłącznym elementem postępowania leczniczego jest rehabilitacja, która powinna się rozpocząć już od pierwszej doby po zabiegu operacyjnym. Operacje z użyciem indywidualnego implantu stworzonego w technologii druku 3D są ogromną szansą dla wielu pacjentów, gdyż możliwe jest odtworzenie anatomii pacjenta. Celem pracy było przedstawienie zindywidualizowanego programu rehabilitacji pacjentki po rekonstrukcji stawu krzyżowo-biodrowego i tylnej kolumny miednicy za pomocą endoprotezy CustomMade MUTARS w technologii 3D uwzględniając najnowsze metody fizjoterapeutyczne. Chora przeszła zabieg operacyjny w Katedrze i Klinice Ortopedii, Traumatologii i Onkologii Narządu Ruchu z powodu chrzęstniakomięsaka  talerza kości biodrowej. Wnioski:1.Wczesna fizjoterapia znacząco przyspiesza powrót sprawności funkcjonalnej. 2.Nowoczesne metody fizjoterapii takie jak osteopatia i terapia manualna są nieodłącznym elementem kompleksowego leczenia osób po rekonstrukcji kości. 3.Kompleksowa, wczesna fizjoterapia poprawia stan psychofizyczny chorych po leczeniu nowotworów kości.