Диференційована оцінка розвитку швидкісно-координаційних здібностей у школярів 5-11 класів за допомогою використання тесту «Подвійна стріла» - Vadym Shchyrba (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2020)
Розробка нових тестів дозволить загалом змінити підхід до фізичної культури школярів. Якщо нові тести будуть включати більш креативну складову вирішення рухових завдань діти будуть підходити до них у зовсім іншому творчому розумінні та виконанні. Мета дослідження - визначення нормативів диференційованої оцінки розвитку швидкісно-координаційних здібностей школярів за допомогою використання тесту «Подвійна стріла». Нормативи диференціальної оцінки розвитку швидкісно-координаційних здібностей старших школярів за допомогою використання тесту «Подвійна стріла» розраховуються за 12-бальною сигмовидною шкалою. Методи дослідження. Теоретичний аналіз та синтез, аналіз науково-методичної літератури, методи математичної ста- тистики. Учасники дослідження. Дане дослідження проводилося на базі ліцею-інтернат № 23 з посиленою військово-спортивною підготовкою ім. Володимира Великого Шевченківського району міста Києва. При прове- денні дослідження були задіяні 406 школярів 5-11 класів (n=406), які були розділені за віковими групами 17-16, 15-14, 13-12,10-11 років. Діти та їхні батьки були інформовані про  всі особливості дослідження і дали згоду  на участь в експерименті. Результати дослідження. Були визначені нормативи оцінки розвитку швидкісно- координаційних здібностей за допомогою використання тесту «Подвійна стріла», які розраховані за 12-бальною сигнальною шкалою для школярів 17-16 років в межах 22,73-17,47 с, для школярів 15-14 років в межах 24,17- 17,56 с, для школярів 13-12 років в межах 18,24-28,2 с, для школярів 11-10 років в межах 18,53-29,03 с. Висновки. За результатами нашого дослідження, в старших школярів 17-16 років, більш розвинені здібності до пристосування й швидкої зміни рухових дій, а також покращені просторово-часові і динамічні характеристики орієнтації у просторі, це зумовлене прискореним фізичним розвитком у даному віці. У школярів 15-10 років ре- зультати оцінки знаходяться майже на однаких рівнях.