ПРАКТИКО-ОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД ЯК МЕТОДОЛОГІЧНИЙ КОНЦЕПТ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВІЙСЬКОВИХ ЮРИСТІВ - Костянтин РАДЧЕНКО (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2021)
У статті представлено результати теоретичного аналізу наукових джерел щодо застосування практико-орієнтованого підходу в процесі формування професійної компетентності військових юристів під час навчання у закладі вищої освіти. Доведено, що професійно-службові види діяльності військового юриста різноманітні і потребують сучасних теоретичних знань і особливо практичних вмінь та навичок. Процес формування професійно компетентності майбутніх фахівців у сфері військового права є динамічним, багатогранним. Саме в закладі вищої освіти цей процес має вчасно суттєво вдосконалюватися з точки зору організації освітнього середовища і процесу навчання, створення педагогічних умов та вибору науково-методичного супроводу тощо. Застосування SWOT-аналізу підготовки військових юристів до професійної діяльності під час здобуття вищої юридичної освіти дав змогу виокремити сильні сторони, труднощі, резерви та ризики освітнього процесу, в межах якого відбувається формування особистості військового юриста та його професійної компетентності, готовності до самостійної професійної діяльності. Визначені змістовні компоненти практико-орієнтованого підходу до формування професійної компетентності майбутніх військових юристів з врахуванням специфіки їх службово-професійної діяльності в Збройних Силах України, установах та органах Міністерства оборони України, військовій прокуратурі та громадських організацій, які здійснюють правозахисну діяльність. Застосування практико-орієнтованого підходу дозволить максимально наблизити процес формування загальних і спеціальних компетенцій здобувачів вищої юридичної освіти в галузі військового права до майбутньої професійної діяльності, сформувати чіткі принципи молодих фахівців щодо самоосвіти, самомотивації у подальшій професійній діяльності.