Особливості та напрями укладання нормативних вимог із фізичного виховання для студентів ВНЗ України - Володимир Володимирович Файдевич; Сергій Петрович Козіброцький (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті проаналізовано зміст та структуру нормативного забезпечення фізичного виховання студентів вищих навчальних закладів України впродовж ХХ ст. Аналіз документів нормативного забезпечення фізичного виховання студентів дав підставу виділити чотири періоди їх розвитку, зумовлених соціально-історичними, військово-політичними, економічними, загальноосвітніми й культурними умовами відповідного часового відтинку історії. Це, зокрема, такі періоди: 20-30-ті роки; 40-60-ті роки; 70-80-ті роки XX ст. та сучасний пострадянський період. Кожен із них мав свої характерні особливості, пов'язані зі стратегічними державними завданнями, які ставилися загалом перед галуззю фізичної культури. Так, у 20-30-х роках XX ст. воно мало виражену військову спрямованість. У 40-60-х роках відбувається поглиблення військової спрямованості комплексу ГПО. У 70-80-х роках поряд із військовою нормативне забезпечення починає набувати спортивної спрямованості, уперше наголошується на проблемі покращення здоров'я населення та виділяються оздоровчі завдання. У 90-х роках нормативне забезпечення фізичного виховання має всі риси спортивної спрямованості. Сьогодні немає нормативних документів, які б регламентували роботу з фізичного виховання у вищих навчальних закладах.