YENİ AĞARTICI AJANLARIN PAINT-ON ÇEŞİTLİ RESTORATİF MATERYALLERİN YÜZEY SERTLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ - Arzu Müjdeci (Ankara University, 2005)
Bu çalışmanın amacı, 3 paint-on ağartıcıajanın bir kompozit rezin, bir kompomer ve bir yüksek viskoziteli cam iyonomer siman›n yüzey sertliği üzerine etkisini değerlendirmekti. Her bir restoratif materyale ait 50 örnek haz›rland› ve rasgele 5'er gruba ayr›ld› n:10 . Bir grup başlang›ç ölçümü için değerlendirildi ve Vickers yüzey sertlik ölçümü al›nd›. Diğer 3 gruptaki örneklere 3 paint-on ağartma ajanlar›ndan biri uyguland›. Kalan son grup kontrol grubu olarak değerlendirildi ve herhangi bir ağartma işlemi uygulanmad›. Kontrol ve tedavi grubu örnekleri başlang›ç ölçümleri ile ayn› şekilde yüzey sertlik ölçümüne maruz b›rak›ld›. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Toplamda, tüm ağartma gruplar›nda yüzey sertliğinde azalma kaydedildi. Restoratif materyaller aras›nda da yüzey sertliğinde farkl›l›klar izlendi. En düşük yüzey sertliği cam iyonomer simanda, en yüksek de kompozit rezinde görüldü. Ayr›ca, ağartma ajanlar›n›n yüzey sertliği üzerine etkisinin, kullan›lan restoratif materyale bağl› olduğu bulundu.