Pojem PAIDEIA na cestě od Aischyla k Řehořovi z Nyssy - Zuzana Svobodová (Paidagogos - Society For Philosophy, Theory and Praxis of Education, 2013)
Autorka sleduje užívání řeckého pojmu PAIDEIA od Aischyla, přes Antisthéna, Platóna, Isokrata, Xenofóna, Septuagintu, Filóna Alexandrijského, novozákonní, apoštolské a apokryfní spisy, Klémenta Alexandrijského a Órigena, až k Řehořovi z Nyssy. V jednotlivých příkladech jsou zkoumány významové hodnoty pojmu a hledány proměny či návaznosti různých koncepcí.