Determinarea cavităților de destrucție și tipului de răspuns imun (th1-, th2-) la pacienții cu tuberculoză pulmonară asociată cu toxocaroză - Angela Guila; Nelly Ciobanu; Serghei Ghinda; Elena Privalova; Valentina Chiroşca; Victoria Iaschina (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Un loc special în rândul tulburărilor de disfuncție la pacienții cu tuberculoză este ocupat de cele care duc la maturarea predominantă a Th2-helperilor, în timp ce protecția împotriva micobacteriilor este asigurată de helperii de tip Th1 (N.A. Davis și colab., 2012). Scopul studiului a fost de a studia identificarea și închiderea cavităților de dezintegrare, identificarea și abacilarea M. tuberculosis în diferite tipuri de răspuns imun (Th1-, Th2-) la pacienții cu tuberculoză pulmonară asociată cu toxocaroză. Studiul a inclus 159 bolnavi de sex şi vârstă diferite, divizați în 3 loturi: 1) asocierea tuberculozei pulmonare şi toxocarozei - (53 bolnavi); tuberculoza pulmonară - (53 bolnavi); 3) toxocaroza (TX) - (53 bolnavi). Pacienții cu tuberculoză pulmonară s-au caracterizat printr-un conținut ridicat de citokine tip Th1 ale răspunsului imun (IFN-γ și IL-2), toxocaroza este caracterizată de un conținut ridicat de citokine de tip Th2 al răspunsului imun (IL-5 și IL-10), la pacienții cu tuberculoză pulmonară asociată cu toxocaroză este caracteristic prezența unei astfel de tulburări de disfuncție în care se stimulează atât răspunsurile imune de tip Th1, cât și cele de tip Th2.