A RÖPLABDAMÉRKŐZÉSEK LÁTOGATÁSI MOTIVÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA A DEAC CSAPATÁNAK PÉLDÁJÁN KERESZTÜL - Zalán Mihály Bács; Lajos Lente (University of Debrecen, Institute of Sport Sciences, 2022)
Jelen tanulmányban a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club röplabda mérkőzéseit látogatók motivációját vizsgáltuk. Komplex kutatásunkban a DEAC egyetemi egyesület látvány-csapat sportokban versenyző csapatok passzív sportfogyasztását vizsgáljuk. jelen tanulmány kifejezetten a röplabda sport nézettségét vizsgálja, mivel kíváncsiak vagyunk arra, hogy a különböző sportok követői eltérő motivációt mutatnak-a. A módszer, amit a kutatáshoz választottunk a kérdőív volt, melyet hólabda módszerrel online formában juttattunk el a célközönséghez, az így kapott minta 128 fős mintából 54 válaszadó véleménye volt releváns. Korábbi kutatásaink alapján a hipotézisünk az volt, hogy a motiváció egyik fő tényezője a játék szépsége, a sportág esztétikuma lesz. Hipotézisünk beigazolódott, vizsgálatunkból megállapítható, hogy nemcsak az egyik fő tényező, de a legfőbb motiváló tényező a sportnak a szépsége, hiszen jelen vizsgálatban a röplabda esztétikuma és izgalma volt a legfontosabb motiváló tényező a megkérdezettek számára.