Gülümseme Tasarımı - Saffet Başaran; Kıvanç Yamanel (Ankara University, 2015)
Günümüzde artan sayıda hasta ağız sağlığı durumlarının estetik açıdan iyileştirilmesi niyetiyle diş hekimliği yöntemlerini talep etmektedir. Estetik tedavide amaç hastaya canlı ve inanılır bir görünüm veren geliştirilmiş ancak doğal bir görünüş kazandırmak olmalıdır. Geçmişte, dental estetikte yaygın anlayış dişlerin tek başına modifikasyonları ile sınırlıydı, halbuki günümüzde genel kanıya uygun olarak bu süreçte yüzün, dudakların, gingival dokuların ve dişlerin tümünün değerlendirilmesi ve analizi göz önünde bulundurulmalıdır. Doğal estetiği yaratmak için klinisyen, hastayı bütünüyle dikkatli bir şekilde değerlendirmelidir. Klinisyen gülüşün tüm ince nüanslarını temel unsurlarına ayrıntılandırabilmeli ve bir gülüşün sadece neden harika göründüğünü veya mükemmel olmadığını ifade etmekle kalmamalı aynı zamanda tam olarak ne eklemek veya uzaklaştırmak gerektiği bilgisine ve bunu yapacak beceriye de sahip olmalıdır. Yıllar boyunca hasta için estetik sonuç elde etmede tedavi planı geliştirmek için gülümseme tasarımı konseptinde pek çok makale yazılmıştır. Bu makale, klinisyene estetik tedavileri tasarlamak için yardımcı olacak çeşitli prensipleri derlemektedir