Tabu seksualności seniorów jako wyzwanie dla współczesnej geragogiki - Agnieszka Imbierowicz (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2012)
Populacja się starzeje i - zdaniem demografów - zjawisko to będzie podlegało jeszcze większej intensyfikacji. Pomimo tego, że coraz wyraźniej dostrzegamy specyficzne problemy ludzi na jesieni życia, wciąż mamy do czynienia z dyskryminacją ze względu na wiek, a tematy takie jak seksualność seniora pozostają tematem tabu. Ponadto dominujący konsumpcjonizm oraz kult młodości i ciała zdają się umniejszać wszelkie możliwe dyskusje znajdujące się na marginesie życia społecznego. Dodatkowo, istnienie licznych mitów i stereotypów nie zawsze odzwierciedla prawdziwy obraz aktywności seksualnej osób starszych. Jednocześnie nauki społeczne częściej obejmują konieczność uczenia się zarówno do osiągnięcia starości, jak i na samą starość, a zadaniem edukacji powinno być przełamywanie różnego rodzaju tabu, które dotyczy seniorów. Ponadto potrzeba edukacji skierowanej zarówno do osób starszych, jak i do reszty społeczeństwa, do kształtowania postawy zrozumienia i akceptacji, do zwalczania stereotypów i ignorowania problemów dotykających tę grupę wiekową, co z kolei wpływa na poprawę jakości ich życia, staje się bardziej widoczne w ostatnim czasie. Celem tego artykułu jest wykazanie, że tabu seksualności seniora powinno stać się przedmiotem zainteresowania, wyzwaniem dla współczesnej geragogiki. Inspiracją do napisania tego tekstu były wywiady z seniorami. Tłumaczenie na język angielski: Anna Moroz-Darska Modernizacja działania Czasopisma oraz tłumaczenia na język angielski artykułów Ars Educandi na lata 2012-2017 zostały sfinansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z zadania Działalności Upowszechniającej Naukę (DUN). Zadanie: Wdrożenie modułu redakcyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych - systemu wspomagającego redagowanie i zarządzanie czasopismem naukowym Ars Educandi sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Stworzenie nowoczesnej wersji on-line czasopisma Ars Educandi przez wdrożenie modułu publikacyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych oraz obsługę międzynarodowych baz indeksacyjnych sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Przygotowanie anglojęzycznej wersji ostatnich 6 roczników (2012-2017) czasopisma naukowego Ars Educandi i ich wydanie w wersji online sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.