PERSPECTIVELE TERAPIEI IMUNOMODULATOARE ÎN ASTMUL PEDIATRIC - Dimitrie Dragomir; Doina Anca Pleşca; Victoria Hurduc; Felicia Cora; A. Zamfirescu (Amaltea Medical Publishing House, 2010)
Astmul bronşic este un sindrom infl amator al căilor aeriene cu mecanism complex de producere. Studiul patogeniei sale imune a oferit oportunităţi nebănuite noilor terapii imunomodulatoare. Se cunosc în prezent peste 100 de mediatori proinfl amatori care iau parte la infl amaţia imună din astmul bronşic (citokine, chemokine, molecule de adeziune etc). Antagonizarea multora dintre aceşti mediatori a devenit în prezent posibilă şi constituie un obiectiv logic al tratamentului. Se consideră că avansul rapid al biotehnologiilor moleculare va avea un impact semnifi cativ asupra modului în care vom trata astmul bronşic în viitorul apropiat. Imunomodulatoarele sunt o nouă clasă de medicamente, care în astmul bronşic se adresează în primul rând infl amaţiei mediate imun, prin antagonizarea mediatorilor proinfl amatori. Anticorpii monoclonali (mAb) şi receptorii solubili sunt deja larg utilizaţi astăzi în terapeutică (boli cronice infl amatorii, oncologie, cardiologie, neurologie ş.a.). Peste 50 de astfel de molecule sunt deja aprobate în terapeutică de către FDA. Sute de mAb se află în prezent în studii clinice. Introducerea unor astfel de mijloace de tratament în astmul bronşic este încă în fazele sale de început, dar este inevitabilă şi se consideră că "anticorpii monoclonali şi receptorii solubili de citokine vor revoluţiona abordările terapeutice în astmul bronşic" (Stephen T. Holgate, Riccardo Polosa, 2008).