Anasınıfı Öğretmenleri ve İlkokul Yöneticilerinin 4+4+4 Eğitim Sisteminin Okul Öncesi Eğitime Yansımalarına İlişkin Görüşleri - Songül Giren (Istanbul Kültür University, 2021)
Bu araştırmada, anasınıfı öğretmenleri ve ilkokul yöneticilerinin (müdür ve müdür yardımcısı) 4+4+4 eğitim sisteminin okul öncesi eğitime yansımaları konusundaki görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel bir araştırma olarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Adana ili Kozan ilçesi, Osmaniye ili Kadirli ilçesi ve Aksaray ili Merkez ilçesindeki ilkokullar bünyesinde görev yapan 8 yıl ve üzeri mesleki deneyime sahip 42 anasınıfı öğretmeni ve ilkokul yöneticisi (ilkokul müdürü ve müdür yardımcıları) oluşturmuştur. Katılımcılar 4+4+4 eğitim sistemini deneyimleyenler arasından amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın verileri hazırlanan standartlaştırılmış açık uçlu görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda yapılan içerik analizi sonucuna göre altı tema ortaya çıkmıştır. Bunlar, "4+4+4 eğitim sistemine ilişkin genel görüşler, 4+4+4 eğitim sisteminin olumlu yönleri, 4+4+4 eğitim sisteminin olumsuz yönleri, 4+4+4 eğitim sisteminde yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerileri, 4+4+4 eğitim sisteminin okul öncesi eğitime etkileri ve okul öncesi eğitime yönelik düzenlemeler" şeklindedir. Araştırma sonuçlarına göre; okul öncesi eğitim 4+4+4 zorunlu eğitim sistemine dahil edilmeli, ilkokul eğitimi beş yıl olarak uygulanmalı, ilkokula erken yaşta (72 ay öncesinde) başlanmamalı, okul öncesi eğitim sistemi müfredat, yardımcı personel, alan uzmanı yönetici, materyal ve fiziksel ortam açısından desteklenmeli ve okul öncesi eğitim tüm çocuklar için daha ulaşılabilir (ücretsiz) olmalıdır. Araştırma bulgularına göre okul öncesi eğitim, 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte geri plana atılmıştır, bu nedenle geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmalarına önem verilmelidir.