بررسی تاثیر مشاوره مشارکتی ناباروری بر استرس درک شده زنان نابارور تحت درمان با IVF - رباب لطیف نژاد رودسری; محبوبه رسول زاده بیدگلی; نزهت موسوی فر; مرتضی مدرس غروی (Mashhad University of Medical Sciences, 2011)
مقدمه: ناباروری یک بحران در زندگی است که می‌تواند موجب ایجاد استرس روانی شدید در زوجین شود. راه‌های گوناگونی برای اداره استرس این زوجین پیشنهاد شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مشاوره مشارکتی ناباروری بر استرس درک شده زنان نابارور تحت درمان با IVF در شهر مشهد انجام شد.   روش‌کار: در این کارآزمایی بالینی 60 زن با ناباروری اولیه از مرکز تحقیقات ناباروری منتصریه مشهد در سال 1388 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه کنترل (31 نفر) و مداخله (29 نفر) قرار گرفتند. گروه مداخله در پنج جلسه انفرادی و با مشارکت ماما، متخصص زنان و روانشناس بالینی مشاوره شدند و گروه کنترل تنها مشاوره مرسوم بخش را دریافت کرد. استرس درک شده ناباروری زنان با استفاده از پرسشنامه روا و پایای استرس ناباروری نیوتن، در ابتدای مطالعه و روز انتقال رویان مورد سنجش قرار گرفت. داده‌ها با آزمون t مستقل و من ویتنی به کمک نرم‌افزارSPSS (نسخه 14) تحلیل شد.   یافته‌ها: از نظر استرس کلی درک شده ناباروری تفاوت آماری معنی‌داری بین دو گروه وجود داشت (048/0=p) و میانگین کاهش استرس در گروه مداخله 6/3 برابر گروه کنترل بود. میانگین تغییرات استرس در دو خرده آزمون پرسشنامه شامل موضوعات اجتماعی (031/0=p) و نیاز به والدینی (002/0=p) تفاوت آماری معنی‌داری را در دو گروه نشان داد.   نتیجه‌گیری: مشاوره مشارکتی موجب کاهش استرس درک شده ناباروری می‌شود و می‌توان از این روش به عنوان یکی از روش‌های مدیریت استرس در زنان نابارور تحت درمان با IVF در مراکز درمان ناباروری استفاده نمود.