Принципи діяльнісного підходу та самостійного навчання іноземних мов крізь призму поглядів чеських педагогів - Yuliya Talalay (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2016)
У статті схарактеризовано мету принципів діяльнісного підходу та самостійного навчання іноземних мов; з'ясовано сутність принципу діяльнісного підходу, яка полягає в цілісному навчанні з активним учнем: учень отримує нові знання за допомогою своєї власної діяльності для вирішення завдань в ситуації, які наближаються до ситуацій в позакласній реальності; учень змінює роль вчителя; виокремлено недоліки діяльнісного підходу до навчання іноземних мов: однобічність та небезпека потрапляння в крайнощі; здійснено аналіз рекомендацій чеських науковців щодо втілення принципу діяльнісного підходу до навчання: ментальна гігієна, ритмізація процесу навчання, обмін інформацією між вчителем і учнем , а також між учнями; з'ясовано сутність принципу самостійного навчання, яка полягає в допомозі вчитель повинен допомогти учневі прогресувати, культивуючи при цьому почуття незалежності, самобутності.Ключові слова: прицип, діяльнісний підхід, самостійне навчання, ціль навчання, рекомендації.