SPREMNOST STUDENATA ‒ BUDUĆIH UČITELJA ZA KREIRANJE DEMOKRATSKE KULTURE U ŠKOLI - Margareta Skopljak; Želimir Dragić; Draženko Jorgić; Rolf Gollob (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2023)
Cilj našeg istraživanja bio je ispitati samoprocjenu spremnosti studentkinja učiteljskog studija za kreiranje demokratske kulture u školi kroz eksperimentalni program u okviru dva nastavna predmeta: Vaspitanje za demokratiju i Metodika vaspitanja za demokratiju (tokom jedne akademske godine). Uzorak je uključivao 23 studentkinje treće godine Učiteljskog studija i primijenjen je eksperiment sa jednom grupom. Analiza prikupljenih podataka iz početnog, intermedijarnog i završnog mjerenja izvršena je kvantitativno i kvalitativno. Nalazi istraživanja pokazali su da ovaj eksperimentalni program, temeljen na raznim relevantnim sadržajima, interaktivnim modelima, vježbama kritičkog i kreativnog mišljenja, doprinosi boljoj spremnosti studentkinja za stvaranje i razvoj demokratske kulture u školi. Time je potvrđena glavna hipoteza istraživanja. Rezultati ovog andragoško-metodičkog istraživanja predstavljaju značajan doprinos poboljšanju profesionalnih kompetencija studenata ‒ budućih učitelja, podsticanju i jačanju demokratske kulture u školi, te razvoju građanskog vaspitanja i obrazovanja uopšte.