Zájem žáků o učební předmět chemie - M. Veselský; H. Hrubišková (Czech Pedagogical Society, 2009)
Empirická studie zprostředkuje výsledky šíře koncipovaného výzkumu. Jedním z jeho cílů bylo zjistit míru zájmu žáků o učební předmět chemie na základní škole, vyhodnotit přispění chemie k přípravě žáků na život, k obohacení jejich poznání a využití osvojených vědomostí a dovedností v budoucím povolání. Studie sleduje též ve zkoumaných otázkách rozdíly mezi pohlavími. Popisuje dále vztahy mezi různými aspekty vyučování a mírou zájmu žáků o učební předmět chemie.