ARGUMENTAREA FUNCȚIONĂRII INTEGRATE A SERVICIILOR DE CHIRURGIE A INIMII ȘI CARDIOLOGIEI ÎN CADRUL INSTITUTULUI DE CARDIOLOGIE - BĂTRÎNAC Aureliu (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Sistemul național de sănătate trece actualmente mai multe etape și reforme prin care preconizează să atingă standarde internaționale. O cotă parte în soluționarea durabilă a problemelor revine tratamentului chirurgical al afecțiunilor cardiace. Astfel, numărul persoanelor care devin invalizi în urma afecțiunilor cardiovasculare este de aproximativ 2800 anual, dintre aceștia 55% pot fi tratați prin metoda chirurgicală și anual ar putea fi excluși din rândul invalizilor. Astfel, în anul curent am implementat în cadrul IMSP Institutul de Cardiologie un model de integrare centrată pe pacient a mai multor servicii - cardiologie de urgență, cardiologie intervențională, chirurgie endovasculară, cardiochirurgie, electrofiziologieși ablații cardiace, implantare de dispozitive în tratamentul aritmiilor cardiace, reabilitare cardiologică.Creșterea numărului de pacienți spitalizați cu indicații de urgență presupune diagnosticarea unor patologii acute, ce necesită tratament chirurgical fără întârziere, mulți din acești pacienți fiind netransportabili în instituțiile cardiochirurgicale specializate. În acest context, un imperativ al politicii de îmbunătățire a calității serviciilor spitalicești al Institutului de Cardiologie î-l reprezintă efectuarea intervențiilor chirurgicale pe cord deschis.Asigurarea unei integrări colaterale a serviciilor de cardiologie generală, cardiologie intervențională, electrofiziologie, cardiochirurgie, anesteziologie și terapie intensivă își justifică existența prin îndeplinirea sarcinilor puse în fața unui centru specializat de a asigura: eficacitate, calitate și randament economic.