Wychowanie w rodzinie a system prewencyjny ks. Bosko. Próba wskazania korelacji - Marek T. Chmielewski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
Kontrowersje między promotorami szkoły prywatnej, która jest w większości katolicka, a promotorami lla Szkoła państwowa prowadzona we Francji w drugiej połowie XIX wieku sprzyjała! poród formuły pedagogicznej tzw. system prewencyjny. Ta dyskusja również to udowodniła gdzie zwolennicy systemu prewencyjnego znaleźli jedną z największych inspiracji w rodzinie chrześcijanin. Ksiądz Bosko - mieszkał kilka lat później we Włoszech - zainspirowany systemem prewencyjnym i nadając mu bardzo szczególny charakter, robił wszystko bowiem w swoich placówkach oświatowych aby narodził się duch rodziny. W tym eseju autor najpierw stara się pokazać, w jaki sposób narodził się w Ks. Bosko Jesteśmy przekonani, że proces wychowawczy rozpoczęliśmy na wzór rodziny chrześcijańskiej. Następnie zwraca uwagę na sposoby, w jakie Ksiądz Bosko ucieleśnia ducha rodzinnego pomiędzy salezjanów i jego uczniów. Autor, czerpiąc inspirację z systemu prewencyjnego Księdza Bosko, podejmuje się: Na koniec zaproponować współczesnym rodzicom pewne rozwiązania edukacyjne.