Türk toplumunda farklı dik yön büyüme paternine sahip iskeletsel Sınıf 1 bireylerde farengeal havayolunun ve hyoid kemik pozisyonunun değerlendirilmesi - Emin Serhat Arıkan; Gökhan Türker (Gazi University, 2022)
Amaç: Bu araştırmada, iskeletsel Sınıf 1 ilişkiye sahip bireylerde dik yön büyüme paterninin farengeal havayolu boyutlarına ve hyoid kemik pozisyonuna etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif araştırmaya, ANB açısı temel alınarak iskeletsel Sınıf 1 ilişkiye sahip toplam 72 birey (36 kadın, 36 erkek; ortalama yaş: 17.78 ± 1.39 yıl) dahil edildi. Bireyler dik yön büyüme paternine göre; normodiverjan, hipodiverjan ve hiperdiverjan olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Lateral sefalometrik radyografiler üzerinde farengeal havayolu ve hyoid kemik pozisyonu ölçümleri, 1 açısal ve 10 lineer ölçüm kullanılarak yapıldı. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak grup içi ve gruplar arası farklılıklar değerlendirildi (p<0.05). Bulgular: Verilerin grup içi karşılaştırmalarında farengeal havayolu boyutlarına ait ölçümlerin cinsiyetler arasında benzer olduğu (p˃0.05) ve tüm gruplarda hyoid kemiğin servikal vertebralara ve mandibular düzleme olan uzaklıklarının kızlarda anlamlı düzeyde daha az olduğu görüldü (p<0.05). Normodiverjan, hipodiverjan ve hiperdiverjan bireylerin farengeal havayolu boyutları ve hyoid kemik pozisyonunda istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olmadığı belirlendi. Sonuç: Normodiverjan, hipodiverjan ve hiperdiverjan bireylerde farengeal havayolu boyutlarının ve hyoid kemik pozisyonlarının benzer olduğu görüldü. Bununla birlikte, tüm gruplarda erkeklerde hyoid kemiğinin kızlara göre daha aşağıda ve daha önde pozisyonlandığı belirlendi.