تأثیر تمرین با توپ ویژه در دوره بارداری بر طول فاز فعال مرحله اول زایمان در زنان نخست زا - کبری میرزاخانی; زهرا حجازی نیا; ناهید گلمکانی; معصومه میرتیموری; محمد علی سردار; محمد تقی شاکری (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: طولانی شدن مراحل زایمان مشکلات متعددی برای مادر و نوزاد به وجود می‌آورد. حرکات ورزشی با توپ زایمان، یکی از روش‌های کمکی و مؤثر غیردارویی در زایمان است. با توجه به اینکه مطالعه‌ای با هدف تأثیر ورزش با توپ زایمان صرفاً در بارداری در بانک‌های اطلاعاتی معتبر یافت نشد، لذا مطالعهحاضرباهدفتعیین تأثیر تمرین با توپ ویژه در دوره بارداری بر طول فاز فعال مرحله اول زایمان در زنان نخست زا انجامشد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده از شهریور تا اسفند 1392 بر روی 50 زن نخست باردار در هفته 34 بارداری مراجعه کننده به درمانگاه مامایی بیمارستان ام البنین (س) مشهد انجام شد. افراد با تخصیص تصادفی در دو گروه 25 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، مادران 6-4 هفته برنامه ورزشی منظم با توپ زایمانی را از هفته 34 بارداری به مدت 24-16 جلسه انجام دادند و در گروه کنترل، مراقبت معمول انجام شد. سپس با شروع زایمان فعال در زایشگاه، طول مرحله اول زایمان در هر دو گروه اندازه گیری شد. ابزار گردآوری داده‌ها فرم‌های پرسشنامه، چک لیست ثبت حرکات ورزشی و مشاهده و معاینه مرحله اول زایمان بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 16) و آزمون های آماری من ویتنی، تی مستقل، تی زوجی و کای اسکوئر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین طول فاز فعال مرحله اول زایمان در گروه مداخله 6/6±52/409 دقیقه و در گروه کنترل 37/0±20/430 دقیقه بود که از نظر طول فاز فعال مرحله اول زایمان دو گروه تفاوت آماری معنی‌داری داشتند (007/0=p). نتیجه گیری: برنامه ورزشی با توپ زایمانی در بارداری می‌تواند ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻚ روش درﻣﺎﻧﻲ ایمن و ﻛﻢ ﻫﺰﻳﻨﻪ، مددجویان را در جهتکاهشطولفاز فعال زایمان یاری کند و نیز عوارض مربوط به زایمان طولانی در مادر و نوزاد و به دنبال آن زایمان‌های ابزاری و سزارین را کاهش دهد.