ФУКЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОР У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ: СУЧАСНИЙ СТАН ПРОБЛЕМИ НА ПІДСТАВІ ДОКАЗІВ - T. K. Znamenskia; O. V. Vorobiova (Bukovynian State Medical University, 2017)
Однією з поширених скарг батьків дітей першого року життя є запор. В даний час профільними фахівцями (педіатрами, дитячими гастроентеролога, нутриціології) на основі доказів розроблені сучасні рекомендації по веденню дітей з функціональним запором. Дані за класифікацію, діагностики та лікування цього стану у немовлят увійшли в стандарт нових IV Римських критеріїв функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей (Сан-Дієго, 22 травня, 2016). У статті обговорюються питання оцінки стану, діагностики та терапії функціональних запорів у дітей до 6 місяців. В якості симптоматичної корекції проктогенних і змішаних запорів приводиться досвід застосування і обгрунтовуються рекомендації щодо використання ректального препарату Мiкролакс®