Tekrarlı sprint performansına çeşitli toparlanma sürelerinin etkileri - Hakan Karabıyık; Oğuz Gürkan (Ozlem Book Center, 2023)
Bu çalışmanın amacı hem erkek hem de kadın katılımcılarda tekrarlı sprint egzersizleri arasındaki optimal toparlanma süresini belirlemektir. Bu araştırmaya, haftada en az 2 gün egzersiz yapan 12 kadın, 7 erkek olmak üzere toplam 19 Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Randomize, çapraz geçişli, karşılıklı-dengeli ve tek kör çalışma dizaynı ile katılımcılar 10 tekrar 6 saniye sprintleri 50, 40, 30, 20 ya da 10 saniye dinlenme aralıkları ile bisiklet ergometrisinde gerçekleştirmiştir. Katılımcıların performans düşüş yüzde değerleri, tekrarlı sprint egzersizi (RSE) performans parametreleri olarak zirve güç (ZG) ve ortalama güç (OG) değerleri hesaplanmıştır. Verilerin analizinde SPPS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistiğin ardından, tüm veriler tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ile test edilmiştir. Küresellik varsayımı Mauchly testi ile saptanmıştır. Küresellik varsayımının karşılanmadığı durumlarda Epsilon <0,75 ise Greenhouse-Geisser, >0,75 ise Huynh-Feldt düzeltmesi uygulanmıştır. Tüm analizlerde alfa değeri 0,05 olarak kabul edilmiştir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda en fazla tekrarlı sprint performans düşüş yüzdesinin 10 saniye dinlenme aralığı ile yapılan sprintlerde meydana geldiği, erkeklerde 10 saniye dinlenme aralığı ile 40 ve 30 saniye dinlenme aralığında yapılan sprintler arasında performans düşüş yüzdesi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılığın bulunduğu tespit edilmiştir (p<0.05).