MAKSİLLA POSTERİOR BÖLGEDE MONOSTOTİK FİBRÖZ DİSPLAZİ: BİR VAKA RAPORU - Sıddıka Fındık; Bozkurt Kubilay Işık; Tolgahan Çayır; Duygu Azman; Melek Tassoker (Selçuk University, 2022)
Giriş: Fibröz displazi (FD), fibroosseöz dokunun normal kemiğin yerini aldığı bir kemik hastalığıdır. FD monostotik veya poliostotik (McCune-Albright Sendromu) formda olabilir. Tanı radyolojik ve histopatolojik incelemeye dayanır. Bu çalışmada konservatif kontur düzeltme yaklaşımı ile tedavi edilen ağrılı monostotik FD olgusu sunulmuştur. Olgu Tanımlaması: Kliniğimize üst çenesinde 4 aydır mevcut olan ağrı şikâyetiyle başvuran sistemik yönden sağlıklı 38 yaşındaki erkek hastanın yapılan intarooral muayenesinde sağ posterior maksillasında ekspansiyon gösteren, üzeri normal mukoza ile örtülü palpasyonda sert kıvamlı şişlik tespit edilmiştir. Yapılan radyografik ve histopatolojik tetkikler sonucu buzlu cam görünümü veren ekspansif lezyonun tanısı monostotik FD olarak doğrulanmıştır. Sonuç: FD de cerrahi tedavi semptomatik lezyonları tedavi etmek, deformiteleri düzeltmek, patolojik fraktürleri önlemek amacıyla uygulanmaktadır. Hastalığın nüks etme ve düşük malign transformasyon görülme risklerine karşı hasta takipleri düzenli olarak yapılmalıdır.