Klinik eğitim düzeyinin lisans ve lisansüstü diş hekimliği öğrencilerinin empati seviyeleri üzerine etkisi - Burcu Baloş Tuncer; Nehir Canıgür Bavbek; Başak Arslan Avan; Bülent Çeli̇k; Cumhur Tuncer (Gazi University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı klinik eğitim düzeyinin lisans ve lisansüstü diş hekimliği öğrencilerinin empati düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: İki yüz yetmiş altı öğrenci (üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri ve farklı bölümlerden doktora öğrencileri) Jefferson Hekim Empati Ölçeği anketinin öğrenci versiyonunu yanıtladı. Toplam skor ve üç alt grup (hastanın bakış açısını yakalama, sağlık hizmeti verirken duyarlı olma, hastanın yerine kendini koyma) skoru değerlendirildi. Ölçeğin güvenilirliği Cronbach alfa katsayısı (0.77) ile değerlendirildi. İstatistiksel analiz için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanıldı (p <0.05). Bulgular: Dördüncü sınıf öğrencileri en yüksek toplam empati skoruna (106.0 ± 13.1) sahipti ve bu grup ile lisansüstü öğrencileri (98.6 ± 14.2) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlendi. "Sağlık hizmeti verirken duyarlı olma" alt grup skoru ortalaması, lisansüstü öğrenciler için (36.2 ± 7.6), dördüncü sınıf öğrencilerine (39.9 ± 6.6) kıyasla önemli bir düşüş gösterdi. Kadınların toplam empati ortalama skoru ve "sağlık hizmeti verirken duyarlı olma" alt grup ortalama skoru (sırasıyla 104.2 ± 13.6, 39.6 ± 7.1), erkeklerden (sırasıyla 99.7 ± 1, 37.1 ± 7.8) daha yüksek bulundu. Kardeş sahibi olan katılımcılarda, diş hekimliği eğitiminin derecesinden bağımsız olarak, "hastanın yerine kendini koyma" alt grup ortalama skorunda anlamlı artış gözlendi (p<0.05). Sonuç: Lisansüstü öğrencilerinin empati düzeyleri devam eden klinik eğitimle birlikte azalma göstermiştir ve bu durum artan klinik sorumluluklar ve profesyonel tutumla ilişkilendirilebilir.