اثربخشی تمرینات یوگا بر تعادل ایستا و پویای کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/بیش-فعالی - زینب رسول یار; محمد جلیلوند (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف در مطالعات مختلف به نقص تعادلی در کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در مقایسه با افراد طبیعی اشاره شـده اسـت. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر تمرینات یوگا بر تعادل ایستا و پویای کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود. مواد و روش ها در مطالعه نیمه تجربی حاضر، جامعه آماری شامل کودکان دختر 9 تا 12 ساله مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیشفعالی شهر کرمانشاه بود. آزمودنی های این پژوهش، 30 کودک بودند که بهصورت در دسترس انتخاب شدند. در ابتدا ویژگی های پیکرسنجی و پیش آزمونهای تعادل ایستا و پویای کودکان ثبت شد. پس از همتاسازی، آزمودنیها به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره کنترل و تجربی گمارده شدند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در پروتکل تمرینات یوگا به مدت 8 هفته و سه جلسه در هفته شرکت کردند. پس از آخرین جلسه تمرین، مقادیر پس آزمون تعادل ایستا و پویا در شرایط مشابه با پیش آزمون مورد اندازهگیری قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون t مستقل و تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 0/05 استفاده شد. یافته ها هشت هفته تمرینات یوگا منجر به افزایش معنادار در تعادل ایستا با پای برتر (0/001<P) تعادل ایستا با پای غیربرتر (0/001>P) و تعادل پویا در جهات مختلف (0/001>P) در کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی شهر کرمانشاه شد. نتیجه گیری با توجه به نتایج پژوهش حاضر، میتوان نتیجه گرفت که تمرینات یوگا یک روش تمرینی مفید برای کمک به کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در جهت بهبود تعادل ایستا و پویای آنها بود.