Uticaj treninga na opšte i specifične motoričke sposobnosti odbojkašica uzrasta 13-14 godina - Goran Nešić; Dejan Ilić; Nikola Majstorović; Vladimir Grbić; Nedžad Osmankač (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2013)
Fizički razvoj i usavršavanje motoričkih sposobnosti, značajne su komponente na koje se može djelovati programiranim fizičkim vježbanjem, odnosno treningom. Cilj ove studije je prikaz i analiza uticaja odbojkaškog treninga na promjene nekih opštih i specifičnih motoričkih sposobnosti odbojkašica uzrasta 13-14 godina. Uzorak ispitanika je predstavljalo 40 ispitanica, polaznica škole odbojke "DIF" iz Beograda. U ovom istraživanju uzorak varijabli je podijeljen u dva subuzorka (varijable za procjenu opštih motoričkih sposobnosti i varijable za procjenu specifičnih sposobnosti u odbojci). Prvog dana, izvršena su mjerenja tjelesne visine i tjelesne mase (u trim kabinetu) i sprovedeni testovi: skok u dalj iz mjesta (SUD), dohvat u bloku (DUB), trčanje na 20 m (TRC), a drugog dana sprovedena su preostala tri testa (Rasel-Langov test - prsti (RLTP), Rasel-Langov test - "čekić" (RLTC) i servis (RLTS)). Ponovljeno testiranje (re-test) je obavljen kroz tri mjeseca. Kada se radi o eksperimentalnom faktoru koji je djelovao tokom tri mjeseca, važno je napomenuti da su se treninzi održavali 4 puta nedjeljno. Dobijeni rezultati (primjenjena je komparativna statistika, odnosno t-test za male zavisne uzorke), ukazuju da je došlo do pozitivnog pomaka u svim varijablama, nakon tri mjeseca programiranog rada, a posebno je pokazana statistička značajnost varijable skok u dalj iz mjesta (SUD) i kod sve tri specifične sposobnosti (RLTP, RLTC i RLTS). Pozitivne promjene u ispoljavanju opštih i specifičnih sposobnosti odbojkašica uzrasta 13-14 godina mogu se ostvariti isključivo kvalitetno programiranim treninzima, koje sprovode obrazovani stručnjaci.