Zagonetke u udžbenicima i nastavi - Vesna Grahovac-Pražić (University of Zadar, 2023)
U radu se govori o književnom obliku zagonetki kao obaveznom programskom i nastavnom sadržaju prema kurikulu iz 2019. godine. Polazi se od književno-teorijskog određenja zagonetke. Napravljena je analiza udžbenika za nastavu književnosti u prva četiri razreda osnovne škole s obzirom na zastupljenost zagonetke i analiza metodičkog instrumentarija. Također je uspostavljen vremenski kontinuitet s obzirom na prisutnost zagonetke u nastavi kao i u metodičkom pristupu zagonetkama. Analiza je pokazala opravdanost zagonetke u udžbenicima, ali i skromnost metodičkog instrumentarija uz nju. Metodički pristup kao krajnji ishod bilježi stvaranje zagonetke što je provjereno pilot-istraživanjem koje je predstavljeno u radu te je pokazana spremnost učenika za stvaranje zagonetke.