Gianniego Vattima postulat słabego chrześcijaństwa - Zdzisława Kobylińska (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Gianni Vattimo (1936-) jeden z najwybitniejszych filozofów nurtu postmodernistycznego. Vattimo jest też znanym przedstawicielem praw gejów, które reprezentował jako aktywny polityk Parlamentu Europejskiego. Jego projekty miały znaczne wpływ na kierunki badań w zakresie feminizmu, teologii, badan nad seksualnością człowieka, globalizacją. W niniejszym artykule została przedstawiona Vattimowska koncepcja słabego myślenia. Wyrażenie pensiero deoble związane jest z teorią słabego bycia w czasach zmierzchu metafizyki. Konsekwencją słabego myślenia powinno być "słabe chrześcijaństwo" i "etyka miłosierdzia", której implikacją jest "bioetyka bez dogmatów".