TENNIS AS A RECREATIONAL PHYSICAL ACTIVITY FOR ADULTS: THE EFFECT ON PHYSICAL FITNESS - Radu Tiberiu ȘERBAN; Iacob HANȚIU (Cluj University Press, 2019)
Introduction. The benefits of leisure-time physical activity on health are known and proven in the specialized literature. Among these we can mention the reduction of mortality, cardiovascular disease and various types of cancer, low back pain or depressive symptoms; therefore, it can be asserted that practicing physical leisure time activities is one of the key elements of active and healthy aging. Objective. The purpose of the research is to analyze the effect of a physical leisure time program, based on the organized practice of tennis, on the physical fitness of subjects which work in a sedentary environment. Methods. The research was carried out on a sample of 43 subjects working in the IT domain in Cluj-Napoca. During the study, which lasted 4.5 months, the subjects in the experiment group (n = 27) participated in a recreational tennis practice program. During this time, the subjects in the control group (n = 16) continued their daily activities without participating in new activities involving physical exercise. The physical fitness of the subjects was evaluated using the Eurofit Test Battery for Adults at the beginning and at the end of the intervention program. The data was statistically processed using SPSS, version 20. Results. In the case of the experimental group, significant differences were recorded between the two measurements of balance, plate-tapping test, vertical jump, hand grip, bent-arm-hang test, shuttle run and VO2max, whereas for the control group there were no significant differences in the plate-tapping test. After the intervention, there were statistically significant differences between the two groups as regards the hand grip strength, the bent-arm-hang test, the shuttle run and the VO2max. Conclusions. The changes of the indices at the end of the intervention support the hypothesis that a tennis training program can improve the physical fitness of the participants. REZUMAT. Tenisul de câmp ca activitate fizică recreativă la adulți: efectul asupra fitnesului fizic. Introducere. Beneficiile activității fizice de loisir asupra sănătății sunt cunoscute și dovedite în literatura de specialitate. Dintre acestea putem aminti reducerea mortalității, a maladiilor cardiovasculare, a diferitelor tipuri de cancer, a durerilor lombare sau a simtomelor depresive, astfel că putem afirma că practicarea activităților fizice de timp liber este unul din elementele cheie ale îmbătrânirii active și sănătoase. Obiectiv. Scopul cercetării a fost analiza efectului unui program de activitate fizică de timp liber bazat pe practicarea organizată a tenisului de câmp asupra fitnessului fizic la subiecți care desfășoară actvitate de muncă de tip sedentar. Metode. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 43 de subiecți care lucrau în Cluj-Napoca în domeniul IT-ului. Pe parcursul studiului, care a durat 4.5 luni, subiecții din grupa de experiment (n=27) au participat la un program de practicare a tenisului recreațional. În tot acest timp, subiecții din grupa de control (n=16) și-au continuat activitățile zilnice fără a participa în mod organizat la noi activități care implică exercițiile fizice. Fitnessul fizic al subiecților a fost evaluat cu ajutorul bateriei de teste Eurofit pentru Adulți la începutul și finalul programului de intervenție. Datele au fost prelucrate statistic cu ajutorul SPSS, versiunea 20. Rezultate. În cazul grupului experimental au fost înregistrate diferențe semnificative între cele două măsurători în privința echilibrului, tesului atinge-plăcile, detentei, forța flexorilor palmari, testului bent-arm-hang, alergării de navetă și a VO2max, în timp ce în cazul grupului de control nu există diferențe semnificative decât în cazul testului atinge-plăcile. După intervenție s-au înregistrat diferențe semnificative statistic între mediile celor două grupuri în cazul forței flexorilor palmari, testului bent-arm-hang, alergării de navetă și VO2max. Concluzii. Modificările indicilor la finalul intervenției susțin ipoteza că un program de antrenament în tenisul de câmp poate ameliora fitness-ul fizic al participanților. Cuvinte cheie: fitness, sedentarism, loisir, tenis de câmp, activități fizice pentru adulți.