درمان بیماران مبتلا به حساسیت عاجی افزایش یافته با روشی جدید و مقایسه آن با لیزر: مطالعه کلینیکی - عبدالرحیم داوری; علیرضا دانش کاظمی; مریم راستی (Mashhad University of Medical Sciences, 2017)
مقدمه: افزایش حساسیت عاجی یک حساسیت با درد کوتاه و تیز در دندان هاست که با اعمال تحریکاتی مانند استفاده از غذاها و نوشیدنی‏های سرد، می تواند ایجاد شود. روش‏های مختلفی برای درمان حساسیت عاجی پیشنهاد شده است ولی هنوز توافق قطعی در این زمینه وجود ندارد. هدف از این مطالعه مقایسه کلینیکی دو روش درمانی با استفاده از لیزر Nd:YAG و ژل پروپولیس 40 درصد در بهبود علائم افزایش حساسیت عاجی است. مواد و روش‏ها: 25 بیمار دارای افزایش حساسیت عاجی با استفاده از روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. به روش Split mouth دندان‏های حساس یک سمت با لیزر Nd:YAG و سمت دیگر با استفاده از ژل پروپولیس درمان شد. هر بیمار سه جلسه درمان با فواصل یک هفته دریافت کرد و بعد از یک ماه فالوآپ شد. برای سنجش میزان درد بیماران قبل، حین و بعد از درمان، از مقیاس VAS استفاده شد. داده ها با آزمون‏های t زوجی و تحلیل اندازه های مکرر آنالیز شدند. یافته‏ها: کاهش حساسیت پس از درمان در هر دو گروه معنی‏دار بود. پس از یک ماه حساسیت در سمت درمان با لیزر از 48/4 به 56/0 و در سمت پروپولیس از 40/4 به 48/0 کاهش یافت. ولی بین گروه درمانی لیزر و پروپولیس تفاوت معنی‏داری وجود نداشت ( 05/0