بررسی ارتباط سن مادر و فصل با بروز پره اکلامپسی در بیماران بستری در بخش زنان بیمارستان امام رضا (ع) در طی 3 سال (83-1380) - مرضیه لطفعلی‌زاده; معصومه خوش سیما (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: پره اکلامپسی یکی از بیماری‌های شایع دوران بارداری است و اتیولوژی های مختلفی از جمله تغییرات فصلی، طول مدت شبانه روز و تغییرات دمایی برای آن عنوان شده است تا در صورت وجود ارتباط، اقدامات پیشگیرانه در فصول مربوطه پیشنهاد شود، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر سن و فصل بر روی بروز پره اکلامپسی انجام شد. روش کار: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 264 نفر از بیماران مبتلا به پره اکلامپسی که طی سال های 83-1380 در بخش زنان بیمارستان امام رضا (ع) مشهد بستری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین 10829 زایمان بدون عارضه‏ای که در مدت این سه سال انجام شده بود، به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. سن هر بیمار و فصل بروز بیماری در هر گروه ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 15) و آزمون های آماری کای دو، همبستگی پیرسون و واریانس یک طرفه انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: در این مطالعه شیوع پره اکلامپسی 37/2% بود. بروز پره اکلامپسی در مادران کمتر از 15 سال 5/12%، در سن بالای 35 سال 65/4% و در مادران بین 35-15 سال، 22/2% بود. بین شیوع پره‌اکلامپسی در دو انتهای سن باروری با گروه 15 تا 35 سال اختلاف معنی‌داری وجود داشت (0000/0=p). بیشترین شیوع پره اکلامپسی در اسفند ماه (55/3%) و کمترین شیوع در تیر ماه (44/1%) بود. شیوع پره اکلامپسی در فصل زمستان بیشترین (25/3%) و در فصل تابستان کمترین (64/1%) میزان را داشت. تفاوت معنی داری بین شیوع پره اکلامپسی در فصل زمستان و تابستان وجود داشت (000/0=p). نتیجه گیری: شیوع پره اکلامپسی در دو انتهای سن باروری بیشتر است. همچنین شیوع پره اکلامپسی در فصول سرد سال بیشتر و در فصول گرم سال کمتر می باشد.