Yumuşak astar ve PMMA arasındaki çekme bağlantı dayanımına ozon gaz etkisi - Arife Kapdan; Giray Bolayır; Koray Soygun (Cumhuriyet University, 2014)
Objectives: To investigate the effects of application of ozone with different durations on the bond strength between PMMA and soft liner material Materials and Methods: The soft liner tested in this study was a heat processed silicone-based material, Molloplast B (ML) (Detax, Ettlingen, Germany), and the denture base material was a heat-cured poly (methyl methacrylate) (PMMA) acrylic resin material (Meliodent, Bayer Dental, Newbury, UK). Four sample groups were formed and each of them consisted of 5 specimens. Groups of 2, 3, and 4 were performed ozone gaseous 40, 80,120 s respectively. But not group 1Results: Group 4 revealed the lowest strength 28.60±1.51, being statistically different from those of the specimens in the other groups (p<0.05).Conclusions: Group 1 (untreatment ozone gaseous) offered the best tensile bond strength 40.40±3.50 values among the tested groups. As increasing ozone treatment duration to PMMA surface, decreasing tensile bond strength of sample groups. ÖZETAmaç: Farklı sürelerde ozon uygulanan PMMA yüzeylerinin yumuşak astar materyali ile yaptığı bağlantı dayanımına etkisini araştırmakdır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada yumuşak astar materyali olan Molloplast-B (Detax, Ettlingen, Germany) ve protez kaide materyali ısıyla polimerize edilen PMMA (Meliodent, Bayer Dental, Newbury, UK) akrilik rezin kullanıldı. 4 örnek grubu ve her bir grup için 5 örnek hazırlandı. Grup 2, 3 ve 4 örnek gruplarına sırasıyla 40, 80, 120 sn ozon gazı uygulaması yapıldı. Grup 1 kontrol grubu olarak değerlendirildi.Bulgular: 120 sn ozon uygulanan grup 4 en düşük bağlantı dayanım 28,60±1,51değerine sahiptir. Ve diğer gruplar arasında farklılık önemli bulunmuştur (p<0,05).Sonuç: Test grupları arasında Ozon gazı uygulanmayan grup 1 en yüksek bağlantı dayanım 40.40±3.50değerine sahiptir. PMMA yüzeylerine ozon uygulama süresi arttıkça örnek grupların bağlantı dayanım değerlerinde düşüş olduğu görüldü.